Sakız Adası (Chios) sahip olduğu mükemmel Akdeniz iklimi, zengin toprağı ile değişik türlerde kaliteli birçok ürünün üretildiği, adeta tanrının insanlara bahşettiği bir adadır. Yolculuklar ve denizcilerin edindikleri deneyimler, Sakız Adası'na ait ürünlerin çok kısa zamanda yurt dışında tanınır hale gelmesine neden olmuş, karşılıklı bilgi alışverişini ve dünyanın her yerinden yeni fikirlerin getirilmesini (üretime, paketlemeye ve işlemeye ilişkin) sağlamıştır. Tabii ki bu konuda en önemli rol damla sakızına aittir. Yalnız ve yalnız bu adada üretilen, dünyanın başka hiçbir yerinde üretilmeyen, inanılmaz özellikleri ve sayısız yerlerde kullanım alanı olan nadide bir ürün. Sakız Adası'ndan gitmeden önce ihtiyaç ve zevklerinize göre damla sakızı temin etmeyi ihmal etmeyin. Sakızlar, uzo, likör, şekerlemeler, kokular, kozmetik-makyaj ürünleri, kokulu doğal sabunlar ve mumlar gibi, sarhoş edici, tedavi edici ve büyülü özelliklere sahip olan aklınızın alabileceği her şeyi ama her şeyi bulabilirsiniz.
Sakız Adası içki yapımında büyük bir geleneğe sahiptir ve günümüzde birçok aile işletmeleri, sahip oldukları bilgileri nesilden nesle aktarmakta ve seçkin uzolar, aromatik likörler ve sert souma (incirin damıtılmasından elde edilen bir rakı çeşidi) gibi içkiler üretilmektedir. Ayrıca, özellikle kaliteli kırmızı şaraplar ve antik çağdan bu yana ünlü olan Ariousio Şarabı üretilmektedir.
Zeytin ağacı da Sakız Adası'nın tarım ürünleri arasında önemli bir yere sahiptir ve saf zeytinyağı üretimi yapılmaktadır. Eskiden dünyanın her yerine ihraç edilen ve adanın ovasında hale yetiştirilen eşsiz narenciye çeşitlerinden (en önemli yere sahip olan Chios mandalinası) dolayı Sakız adalılar reçel üretiminde uzmanlaşmış ve inanılmaz sayıda ve çeşitte reçel üretimi yapmaktadırlar.
Sakız Adası’nda irili ufaklı tam 66 köy var. Kale gibi surlarla çevrili, sır sırta dayalı, labirent gibi sokaklarıyla bazı köyler hakikaten enfes. Sakız’da gezilecek yerler arasında en önemlileri adanın seramik merkezi Armolia, kale görünümündeki köy Olympi, ilginç duvar desenli evleriyle Pirgi, ortaçağ kalesinin kıvamında labirent gibi sokaklarıyla çok sevdiğim köy Mesta, acılı hikayesiyle terkedilmiş yer Anavatos başta geliyor. Adanın batı kıyılarında kalan Cenevizliler zamanından kalan Vessa, daha ötede harika koy üzerine kurulmuş yeşil Lithi; çok iyi korunmuş durumda taş evleriyle Ege’ye nazır köy Avgonima daha çok vakti olanların görmesi gereken yerler arasında.
Sakız Adası’na gelmişken Yunan lezzetleriyle tanışın. Mesela kahvaltıda Bougatsa tatlısı yiyin. Kahve sever biriyseniz buraya gelince hemen hemen her yerde bulabileceğiniz yaz kış demeden Yunanlılar tarafından tüketilen Frappe yani soğuk ve buzlu kahve ile serinleyip, kahve krizinizi hafifletebilirsiniz. Öğlen ve akşam yemeğinde Greek salata ve cacık sofranızdan eksik olmasın, Yunan sofralarının olmazsa olmazıdır. Deniz ürünleri bize göre daha lezzetli oluyor, sıradan bir yerde bile deneyeceğiniz ahtapot, kalamar ya da karides çok iyi lezzette olacak. Buraya gelince Yunan rakısı Uzo ile Feta peynirinin uyumunu deneyin. Yunanlılar rakı içer de bira içmez mi? Tabi içer hem de Sakız Adası’na has Chios Fresh Beer markaları bile var.
Arkeoloji Müzesi: Çeşme Ildır’daki Erythrai Krallığı dönemine ait yapılar sergileniyor. Bahçede fotoğraf çekmek serbest ama içeride izin yok.
Korais Kütüphanesi: Adayla ilgili farklı yüzyıllarda yapılmış çeşitli haritalar var. Ayrıca adanın yerlilerinin kıyafetleri vb. eşyalarını görebilirsiniz. Fotoğraf çekmek yasak.
Bizans Müzesi: 19. yüzyılda yapılmış bir Osmanlı camisidir. Adada yaşamış dinlere ait mezar taşları ve ilginç objeler yer alıyor. Fotoğraf çekmek yasak.
Denizcilik Müzesi: Muhteşem yelken tabloları, gemi maketleri, gemicilik aletleri sizi bekliyor. Fotoğraf çekmek serbest.
Ayrıca Ada’da bir çok Osmanlı yapısı bulunuyor. Bir çok camii, çeşme ve Piyale Paşa Hamamı görülmeye değer.